maandag 2 januari 2012

Overpeinzingen tijdens de horrorwinter


De boom is de deur uit, ik heb gestofzuigd, geboend en gedweild, de wasmachine draait. Kerst en Oud&Nieuw zijn weer achter de rug, de hond is blij met de restanten van al die overvloedige maaltijden. Ik zit in poloshirtje op de bank en laat al die prachtige kaarten nog maar eens door mijn handen glijden.

Het zijn er opvallend veel dit jaar. Met warme wensen voor een bijzonder, warm, liefdevol, gezond, fijn, flitsend, creatief, levendig etc. 2012! Geschreven door mensen die mij dierbaar zijn. Woorden van hoop. Vrolijke woorden, die je goed doen, die belangrijk zijn, want woorden geven de werkelijkheid richting. Alles wat er bestaat is er omdat we er woorden aan geven. Het woord is eigenlijk de werkelijkheid zelf.

Het is best wel bijzonder dat er telkens nieuwe woorden bij komen. Elk jaar wordt er een nieuw ‘Woord van het Jaar’ gekozen. ‘Tuigdorp’ was het in 2011. Het verwees ‘caviapolitie’ en ‘occupyer’ naar de plaatsen twee en drie. Het woord ‘horror’, Latijns voor angst, kwam niet in de verkiezingen voor. Dat kon ook niet, want het is al vele eeuwen oud. Toch kwam ik het in 2011 in de kolommen van de kranten opvallend vaak tegen. Horror werd in 2011 het synoniem voor bangmakerij, een koers die de media steeds meer gaan varen.

‘Horrorwinter op komst’. De openingskop op de voorpagina van zomaar een krant. ‘Er is een echte horrorwinter op komst. Het zal in december naar verwachting bijna alle dagen sneeuwen en in januari zijn temperaturen mogelijk van min 25 graden celsius’. Weersvoorspellingen van vooraanstaande meteorologen logen er op 26 oktober 2011 niet om. ‘Het wordt de Winter des doods’, riepen de Britten, ‘Siberische kou boven West-Europa’, de Duitsers. ‘Er moeten enorme hoeveelheden strooizout worden ingeslagen’, vonden wij Nederlanders.

Amper twee maanden later blijkt dat we een van de warmste decembermaanden ooit achter de rug hebben en ook nu, bij de start van het nieuwe jaar, is het buitengewoon warm. Wat nou alle dagen sneeuw? Wat nou min 25 graden?Bangmakerij, we kwamen het in 2011 te vaak tegen. Niet alleen als het om de economie ging, om de crisis, maar ook om de kleine dingen des levens. Het werd een trend! ‘Horrorwinter’, maar ook een ‘horror-muggenplaag’ en ‘horror-wespen’ in aantocht.
Maak je maar op voor een invasie van volwassen steekmuggen lazen we op 2 augustus, alweer op een voorpagina. De natte julimaand in combinatie met de stijgende temperaturen hadden voor de ideale omstandigheden voor de beestje gezorgd. Ons werd aangeraden om waar mogelijk zo veel mogelijk stilstaand water op te ruimen, want die zouden vol zitten met muggenlarven. Emmers, regentonnen, schaaltjes onder bloempotten, dakgoten, waterplassen op platte daken, we moesten aan de slag, anders zou het leed niet te overzien zijn. Ook zouden we er goed aan doen om ’s avonds laat en ’s ochtends vroeg ramen en deuren dicht te houden. Ik verzin dit niet, het stond echt zo in de krant!

Zoals er ook stond dat de horrorwesp er aan kwam. Door het mooie voorjaar waren de omstandigheden voor wespenkoninginnen uitzonderlijk goed geweest, er waren veel meer wespennesten gebouwd dan de voorgaande jaren. Vooral in het westen van het land en in Brabant konden we onze borst nat maken. We zouden helemaal gek worden van die uit de kluiten gewassen wespen. Er werd zelfs gerept over ongekende proporties!
Maar wat er ook kwam, geen wespenplaag. En ik heb persoonlijk nog nooit zo weinig last gehad van muggen als in 2011.

Gelukkig Nieuwjaar! Al die mooie kaarten, met al die mooie wensen, ik krijg ze graag, ik lees ze met een glimlach. Al blijf ik het een raar fenomeen vinden om elkaar in de nacht van 31 december op 1 januari ‘Gelukkig Nieuwjaar’ te wensen, terwijl je weet dat als je de volgende dag wakker wordt de ziektekostenverzekering weer duurder is geworden, de gas-, water- en elektriciteitsprijzen omhoog zijn gegaan.Ook de krant wordt weer duurder. En wat staat er in die eerste krant van het nieuwe jaar? Dat we ons kunnen opmaken voor een ‘horrorscenario’, want 2012 is toch echt wel het jaar waarin de wereld zal vergaan. Op 21 december is het allemaal afgelopen. Dat hebben de Maya’s voorspeld op hun nu opeens alom gevreesde kalender. Trouwens, niet alleen de Maya’s, ook Nostradamus heeft dat neergeschreven in zijn verzameling profetieën, zo wrijft het artikel mij nog maar eens extra onder de neus.

Bangmakerij! De horrorwespen heb ik overleefd, de horrormuggen zijn mijn huis voorbij gegaan, van de horrorwinter heb ik geen last, maar nu, aan het begin van het horrorjaar 2012 moet ik me volgens de media toch echt wel zorgen gaan maken over het einde der tijden.

Ik ruim de kerst- en nieuwjaarskaarten op. Met warme wensen voor een bijzonder, warm, liefdevol, gezond, fijn, flitsend, creatief, levendig etc. 2012! Geschreven door mensen die mij dierbaar zijn. Woorden van hoop vooral. Vrolijke woorden. Woorden die mijn werkelijkheid richting geven. De woorden die je uitspreekt ga je denken, voelen, doen. Nog een klein jaartje wachten, dan hoop ik ze weer te krijgen, die mooie kaarten, van die prachtige individuen. Met Gelukkig 2013 er op!

Kan ik in plaats van een abonnement op de krant geen abonnement op Nieuwjaarskaarten krijgen?

1 opmerking:

Anoniem zei

Hallokes vriendeke
Wat ik bij je lees is niet niks, maar is wel waar. Media gekte noem ik het.
Vroeger gebeurde ook zoveel dingen, zoals, vulkaanuitbarstingen, wateroverlast tot overstromingen, hongersnood, enz., maar was er nog niet zoveel publiekatie op tv, radio en dagbladen.
Nu krijg je alleen maar triestige verhalen te horen,en ja ik vind al die rampen voor de mensen die het mee moeten maken echt wel erg,en hoop dat wij er van gespaard blijven.
Voorspellingen die je angst willen aanjagen, erg hoor.
Maar kunnen ze daarom op het einde van het jaar eens geen leuke dingen laten zien van de wereld, die zijn er toch zeker ook?
Mooie lieve dingen die de mensen ontroeren, waar je eens over kan nadenken of samen over kan praten.
Ik ga er echter niet van wakker liggen hoor over het einde van 2012, integendee. Opstaan met een glimlach en genieten van elke dag met familie en vrienden om je heen, ver of dichtbij, dat wens ik iedereen in 2012
Gelukkig nieuwjaar en warme groetjes voor jou en je familie
Warme groetjes van elfje